Lucky Shophouse

Category: E3 Conservation
Architect: CHANG Architects
Client: Yang Yeo & Wee Ching Ian

Design Award & Best Project under $1.5M



The jury is enchanted by the beautiful and skilful reinvention of the Lucky Bookshop as it transformed into a residential home and renamed as the Lucky Shophouse
The sensitive interplay of the old and new is apparent throughout the house, where unveiled original paintworks, beautiful original brick walls and exposed existing timber floor joists, are set in constant dialogue with the new steel structural columns, timber furnishings and central partition block. In particular, the central partition block houses the key services, designed as a counterpoint, segregates the more public living space from the more private double height dining area and delightful spaces that lie beyond.
 
The unravelling of the single storey extension, of a series of concrete volumes at the back of the shophouse, adds a touch of uniqueness and surprise of discovering ‘a house within the shophouse’.

The new extension maintains privacy yet allows natural daylight to stream through staggering of the various volumes.

Throughout the dwelling, there are a lot of attention paid to the tectonics, materiality and detailing of the project. The complimentary use of rough concrete aggregate in the extension blocks with the rustic red brick of the old shophouse, and the warm timber furnishing, basked in well controlled daylight attenuating the tactility and materiality of the interior environment. The interfaces between these materials and the various architectural features such as the light and ventilation slots, full height timber doors, are elegantly detailed, adding a calming air of minimalism and exquisiteness.