118 Killiney

Category: A1 Apartments /Condominiums
Architect: ip:li Architects
Client: Creslin Pte Ltd

Design Award


118 Killiney showcases a bold use of materiality and tactility as well as detailing to characterise the architecture, and showcase the nature of the site.

On a challenging ‘L’ shaped site, with only two elevations exposed to direct sunlight, the architect has creatively capitalised on the lack of light entering the site to create a highly atmospheric spatial quality.

The aluminium exterior screens of the building allowing varying degrees of privacy to the balcony space and beyond, are set in contrast with the heavy concrete walls. The central courtyard brings in the needed light and ventilation into the building, and enriches  the spatial quality and atmosphere within.

The choice of detailing exudes a rustic, natural atmosphere within the building, with wood grain textured cast in situ reinforced concrete external wall, to complement the varied and surprisingly wild looking landscaping adopted throughout the development.

Overall, the jury commends the project for its success in creating an intimate and experiential urban living environment, close to nature and protected from the surrounding hustle and bustle within a difficult site.